Amerikaans team kweekt vier centimeter werkende darm – met bloedvaten, zonder zenuwen

Onderzoeksteam probeert nu of ‘darm uit het lab’ werkt bij varkens.
Een Amerikaans team is erin geslaagd 4 centimeter dunnedarmweefsel op te kweken, dat suikers en vetzuren absorbeert. In de verre toekomst kan dit uitkomst bieden voor patiënten met kortedarmsyndroom.

Een dunne darm, opgekweekt uit het weefsel van de patiënt. Hoewel het nog verre toekomstmuziek is, hebben Amerikaanse onderzoekers een forse stap in die richting gezet: voor het eerst is het ze gelukt een paar centimeter werkende darm te kweken.

Dat kan ooit een uitkomst zijn voor patiënten die door ziekte of operatie grote stukken van hun dunne darm zijn kwijtgeraakt, schrijft een onderzoeksteam onder leiding van Harald Ott van het Massachusetts General Hospital in Nature Communications.

Deze patiënten zijn nu aangewezen op diëten en infusen en, in uitzonderlijke gevallen, een darmtransplantatie. Maar er lonkt een futuristische uitkomst: schraap wat huidcellen weg bij de patiënt, ‘herprogrammeer’ die met genetische technieken tot darmcellen, kweek daaruit een darm, en implanteer die bij de zieke.

Lees hier het volledige artikel.