Brein reageert beter op suiker dan op zoetstoffen

Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light. Je brein reageert namelijk beter op suikers dan op zoetstoffen. Dat concludeert onderzoeker Anna Maria van Opstal aan in haar proefschrift dat ze op 29 mei 2019 verdedigde.

Het onderzoek van Van Opstal begon met de vraag wat verschillende soorten suikers en zoetstoffen met je brein doen. “Tegenwoordig wordt suiker in steeds meer producten vervangen door zoetstoffen, met de gedachte dat dit gezonder is. Maar uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met overgewicht niet afneemt ondanks dat er minder suikerhoudende en meer light-producten worden genuttigd. Er lijkt dus meer aan de hand.”

Ruststand na suiker
Uit MRI-scans van gezonde personen blijkt nu dat het brein snel en sterk reageert op inname van glucose, maar minder op andere suikers en nauwelijks op zoetstoffen. Van Opstal: “Na het drinken van een glucosedrankje zien we dat de activiteit en de overdracht van signalen binnen het brein minder wordt. We hebben het getest bij mensen met honger, dus het lijkt erop dat er een soort verzadiging optreedt. Alsof de hersenen weer in ruststand gaan nadat de calorieën binnen zijn.”

Bij drankjes met zoetstoffen, zoals sucralose, en andere suikers, zoals fructose en sucrose, zagen de onderzoekers dit effect niet of minder. “Dat past bij onze theorie dat het brein vooral reageert op de calorieën en niet op de smaak. In zoetstoffen zit nauwelijks of helemaal geen energie, waardoor het brein dus minder sterk reageert.”

Lees hier het volledige artikel.