Burn-out: hoe zit dat eigenlijk met je zorgverzekering?

Werk, carrière, voldoen aan verwachtingen, een druk sociaal leven, kinderen, hobby’s en dan ook nog alle ballen in de lucht houden. Soms kan het wat te veel worden. Langdurige stress en overbelasting kunnen leiden tot een burn-out en dit kan iedereen overkomen.

In 2018 waren er naar schatting 263.500 mensen die de diagnose overspannenheid kregen van de huisarts. Van deze groep is afgerond 67 procent vrouw en 33 procent man. Dit zijn bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen die last hebben van burn-outklachten. Het gaat hier wel om een schatting, want er zijn ook mensen die zich alleen melden bij de bedrijfsarts. Of die zich misschien wel helemaal niet melden. Ondertussen is het wel duidelijk dat we spreken van een (maatschappelijk) probleem. En hoe zit dat dan eigenlijk met je zorgverzekering? Joris Kerkhof, zorgexpert van Independer, geeft het antwoord.

Maar eerst: wanneer hebben we het over overspannenheid of een burn-out? Tussen die twee begrippen zit wel een verschil. Als je overspannen bent, dan moet je last hebben van tenminste drie van de onderstaande symptomen:
– Vermoeidheid
– Lichamelijk uitgeput
– Prikkelbaar
– Angst- en paniekklachten
– Slapeloosheid
– Concentratieproblemen
Vergeetachtigheid
– Onzeker
– Besluiteloos
– Opgejaagd gevoel

Een uitgeput lijf en vermoeidheid zijn hierbij kenmerkend en staan voorop. Bij een burn-out gaat het in principe om dezelfde klachten, alleen heb je er dan al minimaal een half jaar last van.

Lees hier het volledige artikel.