Calcium. Waar zit het in? En hoeveel heb ik nodig?

Het mineraal calcium (kalk) geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen.

Calcium zorgt er onder andere voor dat je botten en tanden sterk blijven. Het is het meestvoorkomende mineraal in ons lichaam en vormt ongeveer twee procent van ons lichaamsgewicht. Calcium zit vooral in onze botten en tanden en zorgt een natuurlijke ondersteuning. Ook is het belangrijk voor de spiersamentrekking, eiwitstofwisseling, bloeddruk, bloedstolling en zenuwfunctie. Is het gehalte in je bloed te laag dan haalt je lichaam het uit de botten. Probeer dat dus vooral te voorkomen. Veel tieners en vrouwen hebben vaak een tekort.

Waar zit calcium in?
Voeding is zeer belangrijk voor calcium opname. Calcium komt vooral voor in producten als melk en kaas (zuivelproducten). Producten als brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder dan calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale voorziening. Ook zit er calcium in ingeblikte vis zoals sardines. Als je calcium voor je botheid slikt, wordt het met vitamine D ( 10-25 mcg per dag) optimaal geabsorbeerd.

Lees hier het volledige artikel.