Computers kunnen net zo goed ziekten herkennen als artsen – of beter

Zo langzamerhand kunnen computers net zo goed ziekten als kanker of tuberculose herkennen als artsen – of beter. Toch worden ze nog weinig ingezet. De dilemma’s van AI in de zorg.

Bram van Ginneken laat in zijn werkkamer van het Radboudumc in Nijmegen een CT-scan (een 3D-röntgenfoto) zien van longen. Links een recente scan, rechts een scan van een jaar eerder van dezelfde patiënt. Een radioloog bekijkt dit soort afbeeldingen op de aanwezigheid van bijvoorbeeld kanker.

In het voorbeeld van Van Ginneken is er in de recentere afbeelding een minuscuul balletje ontstaan, slechts zichtbaar voor het zeer geoefende oog van de radioloog, die laag voor laag door de 3D-afbeelding scrolt. Vervolgens laat de hoogleraar functionele beeldanalyse zijn eigen software zien, die hetzelfde werk doet als de goed geoefende radioloog: het nauwgezet bestuderen van afbeeldingen en speuren naar minuscule afwijkingen die kunnen duiden op – in dit geval – kanker. De software heeft geen enkele moeite het balletje te vinden en slaat direct alarm. Het balletje wordt met een dikke rode lijn omcirkeld en voorzien van de juiste afmetingen. Dat is belangrijk bij een volgende momentopname, om groei te kunnen meten.

“Overal waar je mensen naar foto’s laat kijken, kun je ook computers gebruiken”

Lees hier het volledige artikel.