Coronacrisis heeft invloed op onze slaap: ‘We staan later op en slapen langer’

We staan later op en worden vaker wakker worden zonder wekker. De coronacrisis heeft ook invloed op onze slaapgewoontes. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: slapen we beter door de lockdown?

“De coronacrisis biedt slaapmogelijkheden die beter passen bij onze biologische klok”, zegt somnoloog Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe. “Stel, je bent een avondmens en je slaapt het liefst van 0.00 tot 8.00 uur, maar je moet om 8.30 uur op je werk zijn en je hebt ook nog een half uur reistijd. Als je thuiswerkt, kun je gemakkelijker in je eigen ritme slapen en dat biedt voordelen.”

We slapen in cycli van ongeveer anderhalf uur. Elke cyclus bestaat uit vier fasen: de sluimerfase, de lichte slaap, de diepe slaap en de droomslaap. Gemiddeld doorlopen we vier à vijf cycli per nacht. Je voelt je het meest uitgerust als je aan het einde van zo’n cyclus wakker wordt. “De wekker kan een cyclus bruut verstoren”, zegt Verbeek, gepromoveerd somnoloog-slaaptherapeut. “Dat kan een katerig gevoel geven.”

Lees hier het volledige artikel.