Darmgezondheid: is een microbioomtest betrouwbaar?

Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Bepaalde bedrijven speelden daarop in en ontwikkelden testkits voor je darmmicrobioom. Maar zijn die betrouwbaar?

Darmgezondheid: hoe werkt een microbioomtest?
Microbioomtests meten de hoeveelheid en soorten microben, zoals bacteriën en virussen, in je darmen via een stoelgangstaal. Idealiter voert een arts zo een test uit, maar het is ook mogelijk om je darmmicrobioom in kaart te brengen via een zelftest die je thuis kan uitvoeren.
Je stuurt daarvoor een stoelgangstaal met de post op. Enkele dagen of weken later krijg je online toegang tot je dossier met uitgebreide informatie over je darmbacteriën. Sommige bedrijven geven ook voedingsadvies op maat, om je darmflora beter te maken. Een microbioomtest kost doorgaans tussen de 100 en 200 euro.

Betrouwbaarheid zelftest darmflora
Wetenschappers willen de bevolking waarschuwen voor dit soort tests. Ze geven adviezen die wetenschappelijk gezien weinig voorstellen. Sommige bedrijven gebruiken de gegevens van hun klanten ook voor onderzoek, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

“De techniek om bacteriën te onderzoeken is booming”, legt maag-darm-leverarts Bas Oldenburg van UMC Utrecht uit. “We kunnen nu vrij snel en relatief goedkoop het hele DNA van iemands microbioom ontrafelen. In no time worden miljarden bacteriën geïdentificeerd. Het nadeel is dat daar zo ontzettend veel informatie uitkomt, dat het nauwelijks te doen is die op de juiste manier te interpreteren. De miljarden bacteriën geven ook allemaal weer stoffen af die invloed op elkaar en ons hebben.”

Lees hier het volledige artikel.