Diëtist promoveert op voedingstoestand en dieetinterventies bij nierziekte

Diëtist-onderzoeker Wesley Visser van Erasmus MC promoveerde 9 april op zijn onderzoek “Voedingstoestand en dieetinterventies bij patiënten met chronische nierschade of nierfalen”. Hij ontdekte onder meer dat de eiwitbehoefte van nierpatiënten het best berekend kan worden op basis van vetvrije massa.

Kennishiaten
Met zijn proefschrift wil Wesley kennishiaten op het gebied van de voedingsstatus en dieetinterventies bij patiënten met chronische nierziekte aanpakken. Hij deed daarvoor verschillende onderzoeken naar diverse aspecten die van belang zijn voor de voedingsstatus en het bepalen ervan, in verschillende stadia van nierziekte. De hoofdstukken van zijn proefschrift zijn geclusterd in 2 delen: de voedingsstatus en voedingsinterventies.

Inzicht in de spiermassa
Nierpatiënten hebben een kwetsbare voedingstoestand, die vaak verder verslechtert naarmate de ziekte vordert. Het beoordelen van de voedingstoestand bij nierziekte is lastig, onder andere door vochttoename in het lichaam. Omdat lichaamsgewicht en BMI de lichaamssamenstelling niet goed weerspiegelen, stelt Wesley dat andere methoden nodig zijn om inzicht te krijgen in de spiermassa.

Lees hier het volledige artikel.