Darmonderzoek wordt subtieler en minder pijnlijk

Door grote darmpoliepen in één keer weg te halen, is darmkanker beter te bestrijden. Dat verwacht het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Patiënten hoeven zo ook minder vervelende onderzoeken te ondergaan. Er is zo veel vertrouwen in de nieuwe methode dat hij landelijk getest gaat worden.

In het Martiniziekenhuis kon men door de darm lopen
Doordat sinds 2014 tienduizenden Nederlanders meedoen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, komen grote poliepen vaker aan het licht. Dit zijn gemuteerde darmslijmvliescellen die nog niet kwaadaardig zijn, maar dat wel kunnen worden. Tot nu toe worden poliepen groter dan 2 centimeter vaak in delen weggesneden, waardoor verkeerd weefsel kan achterblijven. “Als dat gebeurt, blijkt de kans veel groter dat dit weefsel zich uiteindelijk ontwikkelt tot kanker,” zegt Leon Moons, maag-, darm- en leverarts van het UMC Utrecht.
Veelbelovend
Hij gaat daarom onderzoek doen naar de beste methode om deze poliepen in één ingreep te verwijderen. KWF Kankerbestrijding vindt de nieuwe methode zo veelbelovend, dat het 270.000 euro subsidie geeft om in zeventien ziekenhuizen een vijf jaar durend onderzoek te starten. Om te bekijken of de nieuwe techniek inderdaad beter is, wordt van 212 poliepdragers de ene helft met de oude techniek behandeld en de andere helft met de nieuwe.
Lees hier het volledige artikel.