De chirurg weet het nog altijd het best

Nederlandse chirurgen vinden wel dat zij patiënten moeten betrekken bij beslissingen over bijvoorbeeld een operatie bij darmkanker, maar doen daar in de praktijk weinig hun best voor. Terwijl juist daar, aldus een groep Leidse chirurgen onder leiding van Heleen Snijders, de ideale gelegenheid ligt voor ‘shared decision making’: de afweging voor of tegen een stoma is ingewikkeld en persoonlijk.

De onderzoekers stuurden 240 chirurgen met gastro-enterologische belangstelling een vragenlijst over besluitvorming voorafgaand aan de operatie; 103 (43%) antwoordde, 91% stond achter het concept van ‘shared decision making’. Vervolgens werden 11 chirurgen in 5 ziekenhuizen uitgerust met apparatuur om gedurende een jaar de eerste patiëntcontacten vast te leggen en te analyseren.

In geen enkel gesprek werd alle eerder essentieel geachte informatie genoemd, bleek de onderzoekers. De procedure kwam meestal (81%) wel ter sprake, maar risico’s als bloeding (47%), infectie (41%) en longontsteking (13%) minder. Andere nadelen en risico’s (hartfalen, overlijden) werden door niemand genoemd. In 34% van de gesprekken werden 2 behandelopties voorgelegd, in 55% slechts 1.

‘Patiënten werden onvoldoende geïnformeerd en amper betrokken bij de beslissingen,’ concluderen de auteurs in Colorectal Disease (2013; epub 5 november), ‘hetgeen de noodzaak onderstreept meer formele methodes te ontwikkelen om de informatieoverdracht te verbeteren.’

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde