De duistere zijde van online onderzoek

Online vragenlijsten hebben een revolutie ontketent in psychologisch onderzoek. Maar er kunnen ook allerlei dingen fout gaan. In deze blog tonen Anne van Valkengoed en Felicitas Biwer je de 5 schaduwkanten van online onderzoek.

Programmeerfouten, de invloed van TikTokkers en op geld beluste bots. Ze gooien allemaal roet in het eten als je ermee te maken krijgt bij het maken van online onderzoeken. Felicitas en Anne laten je de 5 duistere kanten van online onderzoeken zien.

  1. Experimentele controle
    Een eerste probleem van online onderzoeken is dat onderzoekers weinig controle hebben over de omstandigheden waarin deelnemers zich bevinden als ze de vragenlijst invullen. Tijdens een onderzoek op locatie, bijvoorbeeld in een speciaal lab van de universiteit, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat de ruimte rustig is en deelnemers niet worden afgeleid. En voorkomen dat deelnemers zichzelf afleiden, bijvoorbeeld door tussendoor op hun telefoons te kijken.

    Tijdens een online onderzoek hebben de onderzoekers geen zicht op de omstandigheden waarin deelnemers zich bevinden. Wie weet vult de deelnemer de vragenlijst in terwijl ze tegelijkertijd tv kijken, een online spel spelen, door twitter scrollen, of terwijl iemand anders meekijkt.

Lees hier het volledige artikel.