De machine die een hart in een plastic doos kan laten kloppen

Een machine die stilstaande donorharten repareert maakt veel meer transplantaties mogelijk. Nederlandse chirurgen hopen er dit jaar de eerste mee uit te voeren.

In een plastic bakje drijft een hart. Met twee slangetjes zit het aangesloten op de machine die er een doorzichtige vloeistof door spoelt. Het is net na tien uur ’s ochtends, het hart staat al anderhalf uur stil.

Hart-longchirurg Michiel Erasmus wrijft in zijn handen. Het was koud bij de slager waar hij het varkenshart deze ochtend ophaalde. Dankzij het pas geslachte varken hoeft de hart-longchirurg van het UMC Groningen geen proefdieren te gebruiken. Maar het hart is te ver afgekoeld om nu te kunnen kloppen. Dat is het doel van het experiment vandaag: het hart – buiten het lichaam – laten kloppen. ‘We hebben het bloed nodig, nu’, zegt Erasmus.

Het hart kan buiten het lichaam kloppen dankzij de ‘heart in a box’, zoals het in het Engels heet. De machine warmt het hart op tot lichaamstemperatuur met een voedende vloeistof. Zuurstof en bloed worden door het hart gepompt waardoor het uit zichzelf weer gaat kloppen.

Lees hier het volledige artikel.