De tijd is rijp voor het Persoonlijk Gezondheidsdossier

PGD’s moeten in de basisverzekering. Het gaat geen jaren meer duren voordat het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) gangbaar wordt in de zorg. Dat zegt programmanager Patiënt en Zelfmanagement Marinka de Jong van Nictiz in het blad Zorgvisie ICT dat deze week is verschenen. “Wat mij betreft komen PGD’s in de basisverzekering terecht.”

In een PGD houden patiënten zelf overzicht over hun ziekte en gezondheid en kunnen hun zorgverleners beter informeren. Daarbij kunnen gegevens eenvoudig worden aangevuld of gewijzigd. Volgens onderzoek van de patiëntenfederatie NPCF zijn de patiënten die al gebruikmaken van een PGD heel tevreden. Het onderzoek wijst uit dat de kans op fouten in de overdracht tussen zorgverleners afneemt.

Regierol
De Jong bevestigt in Zorgvisie ICT dat PGD’s veel mogelijkheden bieden. Een PGD biedt volgens haar meer kansen op een echte regierol van de patiënt dan bijvoorbeeld patiëntportalen die de afgelopen jaren in zwang zijn gekomen. “Je kan de patiënt écht bij de zorg betrekken.”

PGD’s
De laatste tijd komen er steeds meer PGD’s op de markt. Maar die zijn volgens De Jong nog niet allemaal geschikt.  Sommige PGD’s zijn bijvoorbeeld alleen toegankelijk voor zorgverleners die klant zijn bij een bepaalde ict-leverancier en anderen ontwikkelen te veel door in de richting van lifestyle. Voorbeeld van PGD’s die zich wel in de goede richting ontwikkelen zijn volgens haar Quli, Patient1, Ikdus, Hescher en Hereismydata. “Deze makers hebben oog voor uitwisselingsstandaarden.”

Medische gegevens
Een  belangrijke voorwaarde voor een goed functionerend PGD is dat die op een gestandaardiseerde manier medische gegevens uitwisselt. “Zaken als medicijngebruik, ziekenhuisopnames, ziektegeschiedenis en therapieën moeten op zo’n manier worden opgeslagen dat iedere burger de informatie tot zich kan nemen en indien nodig met derden kan delen.”

Lees hier het volledige artikel.