Dementiezorg? ’Gemeente heeft beperkt budget en neigt naar beknibbelen’

Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. Niet alleen de overheid wil hen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen; ook mensen met dementie zelf blijven liever thuis wonen.

‘Dat kan alleen met tijdige professionele steun en in een dementievriendelijke samenleving.’ Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland vertelt over problemen en oplossingen.

Bij dementie is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Niet om te kunnen behandelen of genezen, want dat is nog altijd geen optie. Het gaat er vooral om te zorgen dat mensen met dementie een kwalitatief zo goed mogelijk leven behouden en dat hun mantelzorgers niet te zwaar belast raken. Een tijdige diagnose door huisarts, neuroloog of geheugenkliniek is dus cruciaal, maar daar gaat het al mis.

‘Er zit zo’n 1,7 jaar tussen het gevoel van “iets is niet pluis” en de diagnose’, aldus Meerveld. ‘Niet iedereen die merkt dat er iets mis is met zijn hoofd wil naar de dokter, ook al ziet de familie dat het niet goed gaat. Ook speelt het misverstand: “Waarom zou je ook een diagnose laten stellen; er is immers toch niets aan te doen”.’

Lees hier het volledige artikel.