Digitaal ic-dagboek helpt patiënten bij het verwerken van hun trauma

Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 85.000 mensen opgenomen op de intensive care. Door de coronacrisis zal dat aantal dit jaar behoorlijk oplopen. Een ic-opname is een ingrijpende en soms traumatische gebeurtenis voor zowel patiënten als hun dierbaren. Tijdens en na een ic-opname kunnen lichamelijke en psychische problemen ontstaan. Een ic-dagboek kan helpen met de verwerking.

Marc Buise, arts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, bedacht een digitaal dagboek dat door familieleden en verpleegkundigen van een ic-patiënt kan worden bijgehouden. Zo kan het zwarte gat dat er bij ic-patiënten is na hun opname, gereconstrueerdworden. Een ic-patiënt heeft weinig tot geen herinnering aan zijn of haar opname, maar kan wel behoorlijke angsten en trauma’s oplopen. Die kunnen in psychiatrische klachten resulteren, het Post Intensive Care Syndroom.

IC-dagboek helpt bij verwerking
Dat ondervond ook Daphne Bolman, die ruim zes jaar geleden twee maanden op de intensive care lag na complicatie bij een operatie. “Mijn echte gevecht begon eigenlijk pas na de ic”, vertelt Daphne aan Hart van Nederland. “Dagboeken bijhouden tijdens de opname helpt écht bij de verwerking. Omdat mijn man opschreef wat er gebeurde, kon ik teruglezen waar die beelden in mijn hoofd vandaan kwamen.”

Lees hier het volledige artikel.