Digitalisering: probleem maar ook kans bij oogproblemen

Digitalisering heeft uiteenlopende gevolgen op de Nederlandse samenleving. Ook voor onze ooggezondheid betekent een toenemend digitale wereld dat er veel veranderd. Terwijl veelvuldig naar beeldschermen kijken op termijn niet goed voor de ogen blijkt te zijn, brengt digitalisering ook ontwikkelingen met zich mee in de e-health sector die onze ooggezondheid ten goede kunnen komen.

Uit onderzoek van het Erasmus MC bleek vorig jaar al dat Rotterdamse kinderen in groeiende aantallen bijziend worden door langdurig kijken naar digitale apparaten als tablets en smartphones. Maar liefst 25 procent van 13-jarigen kon niet goed zien in de verte. De prognose is dat wanneer deze groep volwassen wordt, meer dan 50 procent bijziend is—en dus een bril nodig heeft. In de rest van Europa vindt een vergelijkbaar proces plaats. In delen van Azië zijn de aantallen bijziende kinderen en jongvolwassenen nog groter.

Omdat het kijken naar smartphones of tablets onze aandacht vaak volledig opeist, betekent dit dat we kortweg erg geconcentreerd en gedurende lange periodes naar een object staren op korte afstand van onze ogen. Tijdens het intensief kijken naar een beeldscherm wordt er minder met de ogen geknipperd dan op andere momenten, waardoor de ogen beginnen uit te drogen. Dit zorgt voor een onregelmatige traanlaag, met jeuk en irritaties tot gevolg.

Lees hier het volledige artikel. Of hier het originele artikel