Dikkedarmkanker: nieuwe behandelingen vergroten genezingskansen aanzienlijk

Met 8000 diagnoses en 2600 sterfgevallen per jaar is dikkedarmkanker een van de meest voorkomende kankers in België. Dankzij baanbrekend onderzoek en nieuwe behandelingsmethoden is de kans op genezing nu wel aanzienlijk groter, ongeacht het stadium en zelfs in geval van uitzaaiingen.

Goed nieuws dus, al zouden nog veel meer levens gered kunnen worden door extra preventie en gratis screening.

Aanzienlijke vooruitgang in onderzoek en behandeling
In maart, de internationale darmkankermaand, brengt Stichting tegen Kanker de vooruitgang in onderzoek en behandeling onder de aandacht. Zo zijn er naast de standaardbehandelingen van kanker – chirurgie, radiotherapie en chemotherapie – nu ook doelgerichte therapieën in gebruik, zoals patiënt- en tumorprofilering en immunotherapie.

“Door de recente, nieuwe en meer doelgerichte behandelingen zien we meestal een langere overleving bij veel patiënten, zelfs bij patiënten met uitzaaiingen,” aldus Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie in UZ en KU Leuven en co-voorzitter Stichting tegen Kanker. “De kansen op genezing verbeteren dus in alle stadia van de ziekte, en dat is zeer hoopgevend.” De vijfjaarsoverleving is intussen al gestegen tot 70,8 procent. Al is darmkanker voorkomen natuurlijk nog altijd beter dan behandelen.

Lees hier het volledige artikel.