Direct geven van meerdere medicijnen werkt beter tegen reuma

Reumapatiënten hebben geen slechtere levensverwachting dan mensen zonder deze ziekte. Tenminste, als de ontstekingen die gepaard gaan met deze aandoening snel en voortdurend worden onderdrukt met de juiste medicijnen. Dat is de uitkomst van een tienjarig onderzoek die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) coördineerde.

Dit onderzoek is onlangs  gepubliceerd in het medisch vakblad Annals of Internal Medicine. Medisch specialist Renée Allaart werkt bij de afdeling Reumatalogie van het LUMC en is betrokken bij het onderzoek, net zoals voormalig promovenda Iris Markusse. Voor de studie zijn 508 patiënten met reumatoïde artritis tien jaar lang elke drie maanden onderzocht. Bij deze auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan, waardoor er continu ontstekingen in het lijf plaatsvinden. “Het was al bekend dat reuma snel moet worden opgespoord, omdat deze ontstekingen anders leiden tot veel schade aan de gewrichten en organen”, zegt Allaart.

Beste middel
Het doel van dit onderzoek: kijken welke behandeling het beste is voor reumapatiënten. “Er zijn tegenwoordig veel medicijnen waaruit we kunnen kiezen. Voor wie welk middel het beste is, kun je niet voorspellen. Het is gokken en afwachten”, geeft Allaart toe. Daarom is gekeken wat beter werkt: het één voor één uitproberen van medicijnen, om eerst een middel te geven en dan andere medicatie erbij op te stapelen of het meteen geven van meerdere medicijnen, zoals ontstekingsremmers prednison en anti-TNF. “Als je met meer middelen begint, is de kans groter dat iets werkt.”

Lees hier het volledige artikel.