Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Een bacteriële infectie krijg je doordat kleine eencellige organismen – bacteriën – je lichaam binnendringen. Er zijn veel soorten bacteriën en ze hebben elk verschillende effecten op het lichaam, afhankelijk van hoe je wordt blootgesteld en welk lichaamsdeel geïnfecteerd wordt.

Enerzijds zijn er relatief onschuldige ziekten zoals keelontsteking, maar bacteriële infecties kunnen ook levensbedreigende aandoeningen veroorzaken zoals meningitis.

Meest voorkomende bacteriële infecties:

  • Salmonella is een infectie die men vaak in verband brengt met voedselvergiftiging. Ze wordt veroorzaakt door niet-tyfusale salmonellabacteriën die leven in het maagdarmkanaal van mensen en dieren. De symptomen zijn ernstige maagklachten, diarree en braken.
  • Escherichia coli (E. coli) veroorzaakt ook maagklachten. De infectie gaat meestal vanzelf over, maar kan ernstig of zelfs dodelijk zijn. Besmet voedsel, waaronder ongekookte groenten, kan de E. coli-bacterie verspreiden.
  • Tuberculose is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de Mycobacterium tuberculosisbacterie. Besmetting leidt meestal tot een longinfectie.
  • Methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een type bacterie die resistent is geworden tegen antibiotica. Ze is zeer gevaarlijk, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ze kan bijvoorbeeld een zweer – of wondinfectie veroorzaken, maar ook bloedvergiftiging of longontsteking.

    Clostridium difficile (C. diff) is een soort bacterie in de darmen die normaal gezien ongevaarlijk is. Maar door het gebruik van antibiotica of een verzwakt immuunsysteem kan deze bacterie overmatig groeien. Dat leidt tot een darminfectie die zich manifesteert als een ontstoken dikke darm en diarree.

Lees hier het volledige artikel.