Doorbraak: nieuwe genetische risicofactoren voor artrose gevonden

Het onderzoek naar een behandeling voor artrose gaat onverminderd door. Een groep internationale onderzoekers denkt nu een grote doorbraak te hebben geforceerd. Ze ontdekten een groot aantal DNA-variaties en genen die het risico op kraakbeenslijtage kunnen verhogen. Dit moet binnen tien jaar leiden tot nieuwe medicijnen die artrose kunnen genezen of voorkomen.

Een groep internationale wetenschappers – onder andere verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam – hebben nieuwe risicofactoren geïdentificeerd voor artrose. Het gaat om de ontdekking van 100 DNA-variaties en 77 genen die het risico op deze slopende gewrichtsaandoening kunnen verhogen. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze ontdekking binnen acht tot tien jaar kan leiden tot nieuwe medicijnen om artrose te voorkomen of te genezen. Deze studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Samenwerkingsverband
Deze studie is de eerste output van het consortium Genetics of Osteoartritis. Dit is een wereldwijd samenwerkingsverband van internationale wetenschappers en wordt geleid door het Helmholtz Zentrum in München. De focus ligt op het beter begrijpen van het genetische proces dat tot artrose leidt. Daarvoor worden alle beschikbare internationale genetische studies van artrose bij elkaar gebracht om nieuwe ontdekkingen mogelijk te maken. Deze studie is het grootste onderzoek naar artrose tot nu toe.

Lees hier het volledige artikel.