‘Doorbreek het taboe rondom klachten na endeldarmkanker’

Patiënten kampen na endeldarmkanker vaak met klachten waar zij zich voor schamen. Meestal kunnen die verholpen worden met eenvoudige aanpassingen. Maar daarvoor is meer voorlichting, begeleiding en vooral openheid nodig.Zo blijkt uit patiëntonderzoek in Máxima Medisch Centrum.

Tot wel vijftien keer per dag naar het toilet, ongewild verlies van ontlasting, windjes: enkele voorbeelden van stoelgangproblemen die voorkomen na een endeldarmoperatie. Verzamelnaam voor deze ongemakken is het Low Anterior Resectie Syndroom (LARS); een veelvoorkomende aandoening die tot nu toe onvoldoende aandacht krijgt. Bij één op de drie patiënten met dikke darmkanker bevindt de tumor zich in de endeldarm. Na een operatie aan dit laatste deel van de darm kan het LAR-syndroom optreden. Meestal verdwijnen de klachten na enkele maanden, maar soms houden deze aan. Bijna de helft van de patiënten wordt ‘toiletafhankelijk’.

“We kunnen patiënten steeds beter behandelen en genezen van darmkanker. Dankzij nieuwe technieken kunnen we ook steeds vaker voorkomen dat we een definitief stoma aan moeten leggen. Helaas kan dit wel gepaard gaan met stoelgangproblemen die flinke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven”, aldus chirurg dr. Sabrina Maaskant.

Lees hier het volledige artikel.