Dreigend huisartsentekort in Nederland; wat is er aan de hand?

Bijna eenderde van alle huisartsenpraktijken heeft dit jaar een tekort aan huisartsen. Dat is de verwachting van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Huisartsen die met pensioen gaan, kunnen geen opvolger vinden waardoor sommige patiënten al een jaar geen huisarts hebben.

Waar komt dit tekort vandaan, wat zijn de gevolgen en wat wordt er gedaan om dit probleem op te lossen? Lees er over in deze explainer!

Waar speelt dit probleem?
De regio’s die het meest last hebben van het huisartsentekort, zijn onder andere Zeeland, Midden-Gelderland, de Rijnstreek en Zuid-Limburg. De Randstad lijkt de dans te ontspringen, maar de verwachting is dat op den duur ook daar problemen gaan ontstaan.

Oorzaak: huisartsen werken minder
De belangrijkste reden voor het oplopende huisartsentekort ligt in het feit dat de nieuwe generatie huisartsen niet meer zo hard wil werken als de huidige generatie. Volgens onderzoeksinstituut Nivel werken huisartsen gemiddeld 44,1 uur per week. Vijf jaar geleden lag dit gemiddelde nog op 60,1 uur per week. De helft van deze tijd besteden artsen aan contact met hun patiënten. De rest van de tijd besteden ze aan administratieve werkzaamheden en patiëntgebonden activiteiten.

Lees hier het volledige artikel.