Duurzame veiligheid achter de voordeur

De inzet van zelfregie in de aanpak van huiselijk geweld is niet nieuw. Bekend is dat de kans op duurzame oplossingen groter wordt als van cliënten een actieve bijdrage wordt gevraagd. Voor hulpverleners blijkt het echter vaak een uitdaging om hulp te verlenen vanuit de principes van zelfregie.

De nieuwste publicatie van Movisie Zelfregie en huiselijk geweld gaat in op de vraag hoe zelfregie bijdraagt aan duurzame veiligheid achter de voordeur. Voorbeelden uit de praktijk bij Steunpunten Huiselijk Geweld, Bureau Jeugdzorg en sociale wijkteams laten zien welke instrumenten zij gebruiken bij het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld. Wat blijkt? Zelfregie zit verstopt in ogenschijnlijk kleine stappen.

Lotgenoten

‘Van geluk tot geweld… en andersom’ is een van de praktijkvoorbeelden. Deze lotgenotengroep zorgt o.a. voor empowerment van vrouwen in een gewelddadige relatie en stimuleert hun vaardigheden om veiligheid voor zichzelf en kinderen te vergroten. De eigen kracht wordt versterkt door met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: wat kun je in jouw situatie zelf doen aan het geweld? Mirjam van Heugten, ontwikkelaar en trainer van de methodiek: “Vrouwen delen met elkaar hoe ze hebben geoefend met grenzen stellen. Bijvoorbeeld door de man uit te leggen dat zij een goede vader voor haar kinderen wil hebben en hem vraagt: ‘kunnen we afspraken maken?’ Dat is een gigantische stap in de ontwikkeling van een vrouw.”

Lees hier het volledige artikel.