€ 5 miljoen voor onderzoek naar hartfalen door slecht werkende nieren

De Hartstichting investeert € 5 miljoen in onderzoek naar slecht werkende nieren die mogelijk hartfalen veroorzaken. Onderzoeksleider prof. dr. Marianne Verhaar van het UMC Utrecht is positief over de mogelijkheden die deze subsidie biedt: “Dit onderzoek zal belangrijke aanwijzingen opleveren om de voorspelling van het verloop van de ziekte en de behandeling van de patiënten te kunnen verbeteren.”

In Nederland zijn ongeveer 130.000 patiënten met hartfalen, en dit aantal neemt de komende jaren naar verwachting toe. Er zijn twee vormen van hartfalen: systolisch en diastolisch. Bij systolisch hartfalen trekt de hartspier niet krachtig genoeg samen, waardoor het hart minder bloed uitpompt. Voor deze vorm van hartfalen is in onderzoek en behandeling de laatste jaren al veel verbeterd. Bij diastolisch hartfalen ontspant de hartspier juist onvoldoende in fase van rust, waardoor het hart uiteindelijk ook minder bloed uitpompt.

Nierfalen
Bij veel patiënten met diastolisch hartfalen werken de nieren minder goed. Gezonde nieren filteren schadelijke stoffen uit het bloed, maar bij slechte nieren werkt dit niet goed. Recent is aangetoond dat nierfalen een risico is voor het optreden van deze vorm van hartfalen. Maar het is nog niet duidelijk wat daar precies aan ten grondslag ligt. Door deze subsidie van de Hartstichting kan dat verder worden onderzocht.

Lees hier het volledige artikel.