Een burn-out? ‘Als we niet weten wat dat is, hoe kunnen we iemand dan helpen?’

Wanneer heb je een burn-out, ben je overspannen of heb je een depressie? En is de diagnose burn-out wel zo betrouwbaar te stellen? Volgens psychiater Christiaan Vinkers niet. “Dat kan geen enkele arts of psycholoog, daarom is een burn-out zo lastig goed te behandelen, terwijl de klachten ernstig zijn.”

De vermoeidheid suist al door je lijf bij het opstaan, je bent vergeetachtig en lusteloos. De spieren in je schouders staan bol van de spanning en soms slaat je hart een slag over. Als vrienden vragen hoe het met je gaat, zeg je altijd ‘druk, moe of mwah’. Is dit nog gezonde stress of ben je overspannen? Misschien is het een burn-out of toch een depressie?

“Er is veel overlap tussen een burn-out en al bestaande diagnoses zoals een depressie en een angststoornis”, zegt Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar stress en veerkracht aan Amsterdam UMC. Het gekke is: de burn-out is officieel geen bestaande diagnose. “Er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de burn-out echt iets anders is dan een depressie of angststoornis. Daarom is het door geen enkele arts of psycholoog betrouwbaar te stellen.”

Lees hier het volledige artikel.