Eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij hartpatiënten

Colchicine, een ontstekingsremmend medicijn dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht, blijkt hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct kregen of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn verlaagt de kans hierop met dertig procent.

Dit blijkt uit een studie onder leiding van cardioloog en hoogleraar Jan Hein Cornel van het Radboudumc. De resultaten zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Jan Hein Cornel: “We bekeken het effect van Colchicine bij ruim 5.500 patiënten die in het verleden een hartinfarct kregen of last hadden van vernauwde kransslagaders. De helft van de patiënten kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een placebo.” De onderzoekers zagen dat er minder hartinfarcten optraden in de groep die Colchicine kregen. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen de groepen, waarvan de patiënten gemiddeld 2,5 jaar meededen aan het onderzoek.

Hoogleraar Jan Hein Cornel, met als specialisatie Ontstekingen aan de vaatwand, is ook verbonden aan de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en de Werkgroep Cardiologen Nederland (WCN). Hij deed het onderzoek samen met cardiologen uit Nederland en Australië.

Eeuwenoud medicijn tegen jicht
Colchicine is een natuurlijke ontstekingsremmer die al eeuwenlang in gebruik is voor de behandeling van aandoeningen zoals jicht. Het wordt gewonnen uit herfsttijloos, een krokusachtig plantje. Hartinfarcten ontstaan door slagaderverkalking, een langdurig proces dat verergert door chronische ontstekingen.

Lees hier het volledige artikel.