Effecten aantasting lymfesysteem na borstkankeringreep vaak onderschat

Er zijn sterke aanwijzingen dat een borstreconstructie na borstkanker de kans op het krijgen van lymfoedeem verkleint. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van plastisch chirurg in opleiding Tiara Lopez Penha aan de Universiteit Maastricht. Lymfoedeem is een ernstige complicatie die vaak optreedt bij vrouwen met borstkanker.

Jaarlijks worden ongeveer 13.000 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker, waarvan 6 tot 43 procent afhankelijk van bepaalde risicofactoren lymfoedeem ontwikkelt. Lopez Penha deed onderzoek naar de oorzaken en de (psychische) gevolgen van lymfoedeem.

Uit haar onderzoek blijkt onder andere dat deze aandoening grote impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en vaak wordt onderschat, ook door medische professionals. Ze pleit daarom voor gericht vervolgonderzoek naar een aantal veelbelovende behandelingen, waarmee in de toekomst lymfoedeem na borstkanker beter kan worden behandeld.

De behandeling van borstkanker geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van lymfoedeem. Hierbij ontstaat een zwelling in de arm door aantasting van het lymfesysteem. Uit onderzoek van Lopez Penha blijkt dat vaak door artsen lichtvoetig wordt omgegaan met deze complicatie, maar patiënten ondervinden hiervan veel hinder wat grote gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven van deze patiënten. Het heeft met name impact op fysiek, sociaal en psychisch vlak.

De toepassing van borstreconstructie na borstkanker kan naar verwachting bijdragen aan het voorkomen van deze complicatie. De resultaten tonen aan dat bij vrouwen die een borstreconstructie ondergaan lymfoedeem minder vaak voorkomt. Er is nader onderzoek nodig om het effect hiervan in kaart te brengen. Reconstructieve chirurgie is een belangrijk onderdeel van borstkankerbehandelingen. Het zorgt voor een verbeterde esthetiek en draagt bij aan een verbetering van het lichaamsbeeld van patiënten en de kwaliteit van leven van patiënten.

Lees hier het volledige artikel.