Weinig effectieve discussie over opvang ‘verwarde mensen’

Televisieprogramma De Monitor ging maandagavond over de opvang van ‘verwarde mensen’. *LOC (*kenniscentrum in de zorg) vindt het maatschappelijk gesprek hierover weinig effectief. Zij ziet dat het stigmatisering in de hand werkt, waar dat ook anders kan.

Wat is ‘verward’?
LOC berichtte al eerder over het onderwerp ‘verwarde mensen’, mede naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift GGz-Totaal. Allerlei instanties (media, politie, kennisinstituten en zorgorganisaties) hebben het over verschillende dingen als het gaat om ‘mensen die in de war zijn’. We hanteren de term ‘verward’ zonder dat we een duidelijke definitie hebben. Het is dan misschien een term die we ‘handig’ vinden, omdat het lijkt alsof we daardoor begrijpen waar het over gaat.  Daardoor wordt de verwarring echter alleen maar groter. En dat heeft nogal een invloed op de mensen en situaties waar het om gaat.
De Monitor heeft op haar site een overzicht gemaakt van meldingen die bij de politie binnenkomen over zogeheten ‘verwarde mensen’. Die meldingen zijn nogal uiteenlopend van mensen die geluidsoverlast veroorzaken tot mensen die een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zouden zijn. Waar hebben we het nu over als het gaat om ‘verwarde mensen’ mensen en de situaties waarin zij verkeren?
Wat verder opvallend is, is dat volgens De Monitor de politie de afgelopen vijf jaar een toename constateert van dit soort meldingen. Je zou je dus kunnen afvragen: hoe komt het dat we in die vijf jaar nog steeds geen adequate oplossingen hebben gevonden?
Lees hier het volledige artikel.