Effectievere zorg door zelfstandige bevoegdheid klinisch technoloog

Maastrichtse onderzoekers evalueren wetswijziging in opdracht van ministerie van VWS.
Het zelfstandig uitvoeren van een aantal voorbehouden medische handelingen door een klinisch technoloog (ook wel technisch geneeskundige genoemd) maakt de zorg effectiever.

Dit blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door onderzoekers van het Maastricht UMC+ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het evaluatierapport is onlangs aangeboden aan de Tweede Kamer. Momenteel zijn klinisch technologen tijdelijk toegelaten tot de Wet BIG. Een definitieve aanpassing van de wet zou deze beroepsgroep erkenning bieden en duidelijkheid geven over hun nieuwe bevoegdheden.

Een klinisch technoloog is een medische professional, waarbij de nadruk ligt op de combinatie van geneeskunde en technologie. In de praktijk zijn deze professionals veelal werkzaam in een universitair medische centrum, waar de koppeling wordt gemaakt tussen onderzoek en patiëntenzorg en waar meer complexe aandoeningen worden behandeld. Daar zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van behandelingen en diagnostiek. Zo ook Ben Hermans, verbonden aan de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+.

In het werkveld
Hermans werkt aan de ontwikkeling van een techniek om complexe hartritmestoornissen mee op te sporen en te behandelen met behulp van een speciale katheter. Waar de cardioloog zich vooral focust op de behandeling van de aandoening, is het onder meer de taak van Hermans om de verkregen data op een juiste wijze te analyseren.

Lees hier het volledige artikel.