Eigen risico betalen terwijl je geen behandeling hebt gehad. Hoe zit dat?

Minister Bruins wil in gesprek met de NZa om ‘dit soort situaties voortaan te kunnen voorkomen.
Je betaalt een gedeelte van je eigen risico als je naar het ziekenhuis moet. Maar toch kan het gebeuren dat je in een jaar waarin je géén behandeling hebt gehad je je wettelijke verplichte eigen risico moet betalen. Hoe kan dat?

DBC-zorgproduct
Als je naar een medisch specialist gaat, wordt er een Diagnose Behandeling Combinatie, beter bekend als ‘DBC-zorgproduct’, geopend. Dat bestaat uit alle stappen en handelingen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen. Ziekenhuizen en andere zorgverleners gebruiken dit DBC-systeem om hun zorgkosten te declareren bij de zorgverzekeraars.

Hoe werkt het?
Bij je eerste afspraak in of bezoek aan het ziekenhuis start meteen het DBC-zorgproduct. De eerste behandelingsperiode wordt aangemerkt voor de duur van 90 dagen. Als je daarna niet meer naar de specialist gaat, opent het ziekenhuis een ‘leeg vervolgtraject’ dat 120 dagen duurt. Dat doen ze omdat je dan, als dat nodig is, weer zonder verwijzing terechtkunt in het ziekenhuis. Vervolgens mag het ziekenhuis dit lege vervolgtraject met nog twee keer 120 dagen verlengen.

Je kan in totaal dus 450 dagen (dat is bijna vijftien maanden) in een behandeltraject zitten, óók als je in dat jaar geen behandeling hebt gehad. Daardoor kan het dus gebeuren dat je in een jaar waarin je géén ziekenhuiszorg hebt ontvangen toch je eigen risico van 385 euro moet betalen . Als je pech hebt betaal je twee of zelfs drie keer je eigen risico over een behandeling die je maar één keer hebt gehad. Voor meer informatie hierover kun je het stappenplan van de zorgwijzer raadplegen.

Lees hier het volledige artikel.