Eindelijk uitsluitsel over wel of niet opereren bij hersenbloeding

Als door trauma of een ongeval hersenletsel ontstaat, is direct opereren meestal niet de beste keuze. Blijven mensen klachten houden, dan geeft opereren juist wél de beste resultaten.

Dat is de conclusie van onderzoek van het UNCH, een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het HagaZiekenhuis.

Hersenletsel door een val of ongeluk is een stille epidemie. Een subduraal hematoom, een soort hersenbloeding, is het meest voorkomend. Vaak hebben mensen daarna blijvende zorg nodig. Daarom keken de onderzoekers welke behandeling de beste kansen biedt.

Op 8 juni promoveerde neurochirurg Thomas van Essen cum laude aan het LUMC op de beste aanpak bij het acuut subduraal hematoom (ASDH), een acute hersenbloeding die ontstaat na een ongeval. Zijn collega Niels van der Gaag van het HagaZiekenhuis/HMC/LUMC onderzocht wat de beste behandeling is bij het chronisch subduraal hematoom (CSDH), waarbij mensen na een val of ongeluk blijvend klachten houden. Hun conclusies vormen de basis voor een nieuw te ontwikkelen uniform behandelprotocol voor het subduraal hematoom.

Lees hier het volledige artikel.