Embryo’s van stamcellen: een kleine stap voor de muis, een grote stap voor de biologie

Welke type embryomodellen zijn er?
Tot voor kort werden stamcelmodellen gebruikt om 3D-orgaanstructuren, zoals miniorgaantjes, te maken. In deze celklompje gaan stamcellen zich specialiseren en kunnen weefsels gevormd worden zoals kloppende hartspiercellen of een mini-brein.

Met de miniorgaantjes wordt een specifiek orgaantje bestudeerd, maar het nadeel is dat het niet in verbinding staat met andere cellen en organen, wat in het echte muizenlichaam natuurlijk wel het geval is.

Door slimme genetische aanpassingen en het gebruik van verschillende typen stamcellen in specifieke geometrische samenstellingen, is het niet alleen gelukt een specifiek orgaan, maar een compleet vroeg embryo na te bootsen, de zogenaamde embryomodellen. Er zijn inmiddels embryomodellen in vele soorten en maten die net een andere periode van de ontwikkeling nabootsen. Het ene embryomodel zou zich zelfs nog kunnen innestelen in de baarmoeder, terwijl anderen de ontwikkelingsperiode al voorbij zijn. Daarnaast zijn er modellen die muis-specifiek of mens-specifiek zijn.

Lees hier het volledige artikel.