‘Emotie-eten? Bij emoties neemt de eetlust juist af’

Een zak chips of een reep chocolade om een slecht humeur of liefdesverdriet mee weg te eten. Emotie-eten is een populair onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? En bestaat het wel echt? Psycholoog Catharine Evers: “Vooral mensen die aan de lijn doen, zijn kwetsbaar voor emotie-eten.”

Wat is emotie-eten eigenlijk?
“Eten en emoties zijn in het dagelijks leven met elkaar verbonden. Denk maar aan een taartje op een verjaardag of een stuk cake op een begrafenis. Maar emotie-eten gaat verder. Het betekent dat we onze emoties reguleren met eten. En dat we gaan eten bij emoties in plaats van bij honger.”

Komt het vaak voor?
“Veel minder dan we denken. Er is in de afgelopen jaren, onder anderen door mijzelf, veelvuldig onderzoek naar gedaan. In een grote meta-analyse hebben we honderden studies vergeleken. Daaruit blijkt geen direct verband tussen negatieve emoties en eten.”

Hoe bedoelt u? We grijpen toch naar chocolade voor troost?
“Dat is inderdaad een opvatting die bij veel mensen leeft. In werkelijkheid blijkt het veel minder voor te komen dan wordt gedacht. Dat is ook wel logisch, want fysiologisch gebeurt eerder het omgekeerde: onze eetlust neemt bij emoties juist af. Die reactie stelt ons in staat onze energie en aandacht te richten op de omgeving die de emotie uitlokt en om daarmee om te gaan.”

Lees hier het volledige artikel.