Is er bij ziekte en ouderdom nog wel voldoende, betaalbare hulp?

Zorg, zorg, zorg in plaats van werk, werk, werk. PvdA-leider Diederik Samsom voelde dit voorjaar haarfijn aan waar Nederland zich druk om maakt. Onzekerheid over de toekomst van de zorg noemde hij als een van de voornaamste oorzaken van het verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Die vrees of er bij ziekte en ouderdom nog wel voldoende, betaalbare hulp is, leeft ook ver buiten de kring van teleurgestelde PvdA-stemmers. Vandaag publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn tweede kwartaalbericht van 2014 en de toegenomen ongerustheid over de gezondheidszorg springt eruit. De economische situatie wordt nu minder vaak genoemd als belangrijkste probleem. Daarvoor in de plaats is de zorg gekomen.

In het overzicht sinds 2008 is te zien dat Nederlanders zich steeds meer zorgen maken over gezondheidszorg. Sinds 2008 stond het jaren op nummer zes in de top van belangrijkste problemen, nu komt het op nummer twee. En terwijl politiek Den Haag alleen maar waarschuwt voor het exploderen van de kosten voor de zorg, en hamert op de noodzaak die kosten te beteugelen, willen steeds meer mensen juist dat de overheid er méér geld aan besteedt.

Mantelzorg
Ook dat duidt erop dat gezondheidszorg, en de ouderenzorg in het bijzonder, een zeer urgent punt is, schrijft het SCP. De SP en – later – de PVV hadden dat al veel langer in de gaten en boekten succes met hun speerpunt zorg.

Vanzelfsprekend maken ouderen zelf zich de meeste zorgen, hun directe toekomst staat op het spel. Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen – bij de economische situatie is dat net andersom. Wellicht is een verklaring daarvoor dat de mantelzorg voor ouders en zieken vaker op vrouwen neerkomt dan op mannen.

Lees hier het volledige artikel.