Ervaringen met de WMO deel 1

In een aantal artikelen willen wij onze ervaringen met u delen die wij opdeden met de aanvraag van een vervoermiddel in het kader van de voorzieningen WMO van de Gemeente Arnhem. Van alle kanten horen we dat deze voorziening uitgekleed wordt door de bezuinigingen en daarom zijn wij daar bijzonder alert op.
Misschien dat onze ervaringen andere leden kunnen helpen of op een idee brengen.
Hieronder het eerste deel.

Al jarenlang maken wij gebruik van diverse voorzieningen in ons huis om het ongemak van een chronische ziekte te kunnen ondervangen. Die voorzieningen variëren van een traplift, trippelstoel en verhoogde toiletpotten tot een rollator en scootmobiel. Al deze voorzieningen werden gratis verstrekt, behalve de invalidenparkeerkaart die bij verlenging na de eerste vijf jaar behoorlijk prijzig bleek en waar wij (achteraf) te veel voor betaald bleken te hebben.

De scootmobiel was ruim 1 0 jaar oud en niet meer te repareren dus werd een aanvraag voor een nieuw vervoermiddel ingediend bij de gemeente Arnhem. Het invullen van de formulieren viel nog redelijk mee, hoewel het achterhalen van de data van eerder verstrekte voorzieningen toch wel wat zoekwerk opleverde.
Na een week ontvingen wij een ontvangstbevestiging met daarin vermeld dat de gemeente verplicht was om binnen 8 weken na datering van ons verzoek te reageren. Het wachten begon.

Een dag voor de 6 weken verlopen waren werden wij gebeld door een medewerker van de gemeente Arnhem die telefonisch de aanvraag wilde doornemen. Bij de aanvraag hadden wij ook huishoudelijke hulp aan gevraagd dus werd gevraagd of de niet zieke partner van de aanvrager gezond was. Op de het antwoord dat hij gezond was luidde de reactie ”dan krijgt u geen huishoudelijke hulp, er wordt verwacht dat de gezonde partner dat op zich neemt, ongeacht werkzaamheden of iets dergelijks”. De eerste teleurstelling was binnen, maar was wel verwacht.

De ambtenaar stelde een aantal vragen over de oude scootmobiel. De leverancier en reparateur had inmiddels een rapport gestuurd, dus dat vervanging noodzakelijk was was duidelijk. De nieuwe scootmobiel werd dus ook toegekend maar er zouden wel kosten voor berekend worden de zogenaamde eigen bijdrage. De gemeente Arnhem laat dit door het CAK (Centraal Administratie Kantoor) afhandelen.
Dat gaat dan op basis van de gezamenlijke inkomensgegevens over het jaar 2010 zoals die bekend zijn bij de belastingdienst.
De nieuwe scootmobiel is inmiddels afgeleverd en rijdt uitstekend ook bij extreme kou en nattigheid. Dat was wel anders met die oude scoot. Een aantal extra aanpassingen voor de scootmobiel zijn zonder tussenkomst van de gemeente met de leverancier geregeld. Dus wij zijn wat dat betreft zeer tevreden!
Onlangs ontvingen wij een kennisgeving van het CAK, dat zij de gegevens van de gemeente hebben ontvangen en zodra de gegevens van de belastingdienst binnen zijn krijgen wij een beschikking over onze te betalen bijdragen. Wij zijn reuze benieuwd en in een volgend verhaal brengen wij u weer op de hoogte.
Hans Drost

Noot redactie: Wilt u uw ervaringen met betrekking tot aanvragen bij de gemeente of WMO delen met de leden, schrijf of mail ons:
secretariaat@reuma-arnhem.nl