Etniciteit van invloed op diabetes en gevolgen van diabetes

Onderzoekers bepleiten meer aandacht voor zogenoemde diabetes distress.
De mate waarin mensen stress ondervinden van diabetes type 2 (suikerziekte) verschilt per etniciteit.

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC pleiten daarom voor meer aandacht voor de gevolgen van diabetes type 2 bij bepaalde bevolkingsgroepen, met name bij patiënten met een migrantenachtergrond. Zij berichten hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care.

Diabetes type 2 is een psychisch belastende ziekte met een grote impact op het dagelijks leven en welzijn van patiënten en naasten. Wereldwijd komt diabetes type 2 steeds vaker voor. De toename is vooral te zien in landen met een leefstijl die gekenmerkt wordt door weinig bewegen en het nuttigen van veel ongezond voedsel, al is de oorzaak van de stijging daar ook weer niet helemaal aan toe te schrijven. Nederland telt inmiddels ongeveer een miljoen diabetespatiënten en dat aantal neemt nog steeds toe. Als het gaat om de last die patiënten ervaren van de ziekte, dan blijkt dat patiënten met een migratie-achtergrond meer stress hebben van diabetes type 2.

Wat is diabetes distress?
Epidemioloog dr. Miranda Schram van het Maastricht UMC+ en internist Behiye Özcan van het Erasmus MC deden onderzoek naar de last die diabetespatiënten ervaren, de zogenoemde diabetes-specifieke distress (afgekort DD): stress, zorgen en frustraties die gerelateerd zijn aan het leven met diabetes type 2.

Lees hier het volledige artikel.