Europa wil meer preventief kankeronderzoek: ‘Eén op twee krijgt het’

Europa wil de komende jaren een flinke duw geven aan preventief kankeronderzoek. Dat moet helpen het aantal mensen dat aan deze ziekte overlijdt – in 2020 meer dan 1,3 miljoen – fors terug te dringen.

,,Naar schatting één op de twee krijgt er in zijn leven mee te maken”, aldus de Commissie. Jaarlijks worden 2,7 miljoen nieuwe gevallen gediagnosticeerd.

In nauwe samenwerking met de lidstaten wil Brussel bereiken dat al over drie jaar 90 procent van de bevolking die verhoogd risico loopt op borst-, darm- en baarmoederhalskanker regulier onderzoek krijgt aangeboden. De bedoeling is dat daarna uit te breiden met long-, prostaat- en maagkanker.

Het gaat om een dubbele inhaaloperatie. In de eerste plaats omdat de huidige uitwisseling van ‘beste praktijken’ al twintig jaar oud is en kankeronderzoek en -bestrijding sindsdien een enorme vlucht hebben genomen. In de tweede plaats omdat de afgelopen twee jaar het kankeronderzoek, en soms ook de behandeling, in veel lidstaten zwaar geleden heeft onder de coronadrukte. ,,Dat heeft een tol geëist, want hoe eerder je erbij bent, hoe meer levens je kunt redden”, aldus vice-Commissievoorzitter Margaritis Schinas. ,,Door onderzoek in heel Europa een boost te geven laten we zien dat we de ziekte collectief en beslissend willen bestrijden.”

Lees hier het volledige artikel.