Europees netwerk voor infectie-onderzoek

“De patiënten liggen er soms gewoon op de gang met hun beademingsapparaten”, vertelt Marc Bonten, arts-microbioloog in het UMC Utrecht. Hij heeft het over Athene, waar op zaterdag en zondag slechts twee ziekenhuizen met een intensive care geopend zijn.

Iedere bewoner van de Griekse miljoenenstad die in het weekend acute medische hulp nodig heeft, moet naar een van de twee ziekenhuizen. “De afdelingen zijn volledig overbezet, iedereen ligt er door elkaar. En op maandagochtend worden alle patiënten weer verplaatst naar andere ziekenhuizen.”

Ingestort
Zo’n overvolle afdeling is de ideale kweekvijver voor een resistente bacterie: een ziektekiem die niet of moeilijk te behandelen is met antibiotica. Infecties met zo’n bacterie zijn haast niet te voorkomen in een land als Griekenland, waar door bezuinigingen wordt gesneden in preventieve infectiemaatregelen. En wordt een besmette patiënt verplaatst naar een ander ziekenhuis, dan is het een kwestie van tijd voordat de resistente bacterie zich daar ook als een lopend vuurtje verspreidt.

“Ik weet zeker dat er mensen overlijden aan die infecties”, zegt Bonten.

En het probleem beperkt zich niet tot Griekenland. “Ook in Roemenië en Albanië is door de economische situatie het gezondheidszorgsysteem ingestort. In veel Oost-Europese landen kennen we de omvang van dit probleem nog niet eens.”

Lees hier het volledige artikel.