Europese beurs voor onderzoek naar vroege opsporing reuma

LUMC-onderzoeker prof. Annette van der Helm heeft een Europese ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen. Ze gaat hiermee onderzoek doen naar manieren om toekomstige reumapatiënten vroeg te identificeren.

“Dit project bouwt voort op recent werk dat we deden met verschillende LUMC-onderzoekers”, vertelt Van der Helm, hoogleraar Vroege Artritis. “Samen met radiologen ontdekten we dat gewrichtsontstekingen die uitwendig niet waarneembaar zijn maar wel zichtbaar op MRI-scans (subklinische ontstekingen) een voorbode kunnen zijn van de ziekte reumatoïde artritis. Collega’s in het laboratorium ontdekten dat mensen met reuma bepaalde antistoffen in het bloed hebben.”
Combinatie
Van der Helm gaat proberen zulke ontdekkingen te vertalen naar de praktijk van de reumatoloog. Die wil weten welke mensen met gewrichtsklachten reuma zullen krijgen, maar de afzonderlijke gegevens hebben een beperkte voorspellende waarde. Zo krijgt maar de helft van de mensen met antistoffen in het bloed ooit daadwerkelijk reuma. En van de mensen met subklinische ontstekingen op de MRI krijgt slechts een op de drie reuma. Van der Helm: “Ik wil weten of we de gegevens zo kunnen combineren dat we goed kunnen voorspellen of iemand met gewrichtspijn reuma zal ontwikkelen.”
Ziekteproces
Dat betekent dat ze appels en peren bij elkaar moet optellen. “Dat kan alleen als we beter begrijpen hoe de ziekte ontstaat en als we de tijdsrelaties in de vroegste ziektefasen beter begrijpen. Bijvoorbeeld: verschijnen er eerst antistoffen en ontstaan daarna subklinische ontstekingen in het gewricht? Of is het andersom, breidt de antistofreactie zich uit nadat er subklinische ontstekingen zijn?”
Lees hier het volledige artikel.