Europese subsidie voor onderzoek naar veiliger medicijngebruik ouderen

Het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie heeft 6 miljoen euro ter beschikking gesteld voor onderzoek naar het voorkómen van ziekenhuisopnames door onjuist of ongeschikt medicijngebruik onder ouderen: de OPERAM-studie. De afdeling Geriatrie van het UMC Utrecht voert samen met de afdeling Informatica van de Universiteit Utrecht een deel van dit Europese project uit.

De Utrechtse onderzoekers bekijken het effect van het inzetten van een electronisch beslissingsondersteunend instrument: de STRIP-assistent (Systematic Tool to Reduce Inappropriate Prescribing). Dit softwareprogramma is ontwikkeld door de afdeling Geriatrie van het UMC Utrecht, Ephor (het Expertisecentrum farmacotherapie bij ouderen) en de afdeling Informatica van de Universiteit van Utrecht. “De STRIP-assistent helpt de arts en de apotheker bij het nemen van een juiste beslissing over medicatie voor ouderen,” zegt klinisch geriater en klinisch farmacoloog Wilma Knol, die samen met Paul Jansen van de afdeling Geriatrie het onderzoek uitvoert. “Er zijn verschillende checklists en waarschuwingssignalen in verwerkt, bijvoorbeeld voor mogelijke interacties tussen medicijnen.”

Bijwerkingen
Ouderen hebben vaak meerdere aandoeningen en gebruiken veel verschillende medicijnen. Deze zogenoemde polyfarmacie kan leiden tot gezondheidsproblemen, onder andere door een verhoogd risico op bijwerkingen. Ongeveer eenderde van de ouderen heeft last van dergelijke bijwerkingen. Zo’n 10% van de ziekenhuisopnames onder ouderen hangt samen met hun medicatie; het gaat dan bijvoorbeeld om bloedingen, hart- en vaatproblemen of botbreuken door een val. Naar verwachting is de helft van deze ziekenhuisopnames te voorkomen door de medicatie te optimaliseren of extra medicatiebegeleiding te bieden.

Lees hier het volledige artikel.