Evaluatie van het bron- en contactonderzoek bij tuberculosepatiënten in Nederland 2017-2021

Het RIVM heeft voor het eerst vijf jaar bron- en contactonderzoek (BCO(bron- en contactonderzoek)) naar tuberculose geëvalueerd. Het heeft deze taak overgenomen van het KNCV(Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging (voor tuberculosebestrijding) – Tuberculosis Foundation) Tuberculosefonds.

De evaluatie gaat over de bron- en contactonderzoeken die van 2017 tot en met 2021 zijn gedaan. De evaluatie bevestigt dat dit soort onderzoek een goede manier is om tuberculose vroeg op te sporen en verdere verspreiding te voorkomen.

De infectieziekte tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie en kan besmettelijk zijn. Om te kunnen voorkomen dat anderen besmet raken, is tuberculose meldingsplichtig. Na een melding kunnen patiënten met tuberculose of een tuberculose-infectie onder andere met een bron- of contactonderzoek worden opgespoord. Hiervoor onderzoekt de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) mensen in de omgeving van de patiënt, zoals gezinsleden of huisgenoten.

Als iemand besmet is met de tuberculosebacterie maar nog geen tuberculose heeft, heet dat een tuberculose-infectie. Deze persoon kan op termijn wel ziek worden. Door mensen met een tuberculose-infectie op te sporen en te behandelen, kan worden voorkomen dat ze tuberculose krijgen. Ook kan hiermee worden voorkomen dat ze andere mensen besmetten.

Lees hier het volledige artikel.