Gaslighting: dé manipulatietechniek van narcisten

Gaslighting is een heel subtiele manipulatietechniek, typisch voor narcistische relaties, waardoor je uiteindelijk je eigen perceptie van de realiteit in vraag stelt en afhankelijk wordt van de persoon die jou gaslight.

De term komt uit de film “Gaslight” uit 1944. In dat verhaal probeert een echtgenoot zijn vrouw ervan te overtuigen dat ze gek wordt, waardoor de vrouw aan haar eigen waarneming gaat twijfelen.

Gaslighting: psychologisch misbruik
Een gaslighter wil controle en voelt zich sterker naarmate de ander zwakker wordt. Dat doet hij door jouw realiteit en gevoelens te ontkennen. Hij probeert zijn realiteit – die hem in een positief daglicht stelt – aan jou op te dringen.

Een gaslighter legt de schuld altijd bij de ander, waardoor slachtoffers steeds meer aan zichzelf beginnen te twijfelen en hun eigen grenzen gaan overschrijden. Doordat ze de schuld bij zichzelf zoeken en zich steeds meer aanpassen aan de waarheid van de gaslighter, wordt hun zelfvertrouwen langzaamaan ondermijnd. Sterke individuen worden zo chronisch onzeker en afhankelijk.

Lees hier het volledige artikel.