Geen prostaatbiopsie nodig bij meer dan 50% van de mannen

Bij meer dan 50% van de mannen met verdenking prostaatkanker is een biopsie niet nodig, als ze worden onderzocht met precisiediagnostiek. Dit blijkt uit de resultaten van het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek, dat deze maand haar 2-jarig bestaan vierde.

Jos J. Immerzeel, radiotherapeut-oncoloog, presenteerde deze resultaten op de “Second Global Summit on Precision Diagnosis for Prostate Cancer” in Boston.

Bij meer dan 50% van de mannen bleek geen biopsie nodig
Uit de MRI bleek dat bij meer dan 50% (581) van de bijna 1000 mannen, geen biopsie nodig was omdat de MRI geen voor kanker verdachte afwijkingen liet zien. In het reguliere zorgtraject zoals in de meeste ziekenhuizen wordt aangeboden zouden alle 1000 mannen een traditionele biopsie hebben ondergaan.

Bij een traditionele biopsie wordt een echosonde via de anus ingebracht en vervolgens wordt door de endeldarmwand geprikt. Meestal 12 keer, waarbij uit willekeurige plekken in de prostaat weefsel wordt afgenomen. Dit wordt een “blinde” biopsie genoemd. Bij een “blinde” biopsie is de kans groter dat er naast een eventueel aanwezige tumor geprikt wordt. Ook is er infectiegevaar.

Lees hier het volledige artikel.