Genetici zien groei van DNA-bedrijven met zorg aan

Commerciële DNA-testen kunnen verwarring zaaien en zijn soms zelfs onbetrouwbaar. En wat betekent het voor de privacy van de klanten?

Ouders van baby’s in Nederland kunnen sinds vorige week een test laten uitvoeren zodat zij alvast weten of hun kroost later van spruitjes of broccoli houdt, of hij of zij een denker of doener wordt, sterk is of juist snel. De babytest is de laatste in een reeks DNA-testen waaruit Nederlanders kunnen kiezen.

‘Pret-DNA-testen’, noemt de vice-voorzitter van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) Marieke van Dooren de analyses. De VKGN is de vereniging voor artsen en specialisten in erfelijkheidsadvisering. Van Dooren is niet principieel tegen de testen, maar heeft wel zorgen. Want voldoen ze aan de wet, kloppen de resultaten wel en wat gebeurt er met de data?

Kanker
In Nederland zijn tien DNA-bedrijfjes actief die grofweg twee soorten testen aanbieden: de babyscan en analyses naar gezondheidsrisico’s. “Als het om gezondheidsrisico’s gaat, erfelijkheid voor kanker bijvoorbeeld, ben je gebonden aan de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen en/of de Wet op het Bevolkingsonderzoek”, zegt Van Dooren. “Volgens deze wetten mag een DNA-test op gezondheidsrisico’s alleen worden uitgevoerd in een hiervoor gekwalificeerd laboratorium en begeleid door een hiervoor gekwalificeerde medicus. Om deze wetten te omzeilen, voeren sommige bedrijfjes de testen uit in het buitenland.” Buiten het zicht dus van de Nederlandse klinische centra en dat is tegen de regels omdat zij de kwaliteit moeten bewaken.

Lees hier het volledige artikel.