Getroffen door een herseninfarct: wat is dat en hoe herken je het?

Jaarlijks krijgen zo’n 40.000 mensen in Nederland een beroerte, waarvan het in driekwart van de gevallen om een herseninfarct gaat. Maar wat is een herseninfarct en hoe herken je het op tijd?

Mariska Bauer, de vrouw van Frans Bauer, werd afgelopen week getroffen door een herseninfarct: een bloedvat in haar hersenen raakte verstopt.

In je hersenen zit een netwerk van grote en kleine slagaders. Die vaten brengen bloed met zuurstof naar alle delen van de hersenpan. Zonder zuurstof werken je hersenen niet goed en kunnen ze uiteindelijk afsterven. Beschadigde of afgestorven hersenen sturen de verschillende onderdelen van het lichaam niet meer goed aan. Daardoor hebben mensen na een beroerte last van bijvoorbeeld verlamming, spraakgebrek of gedragsveranderingen.

Een herseninfarct, een TIA en een hersenbloeding zijn drie verschillende soorten beroertes. De gevolgen van de drie lijken op elkaar, maar in het hoofd gebeurt iets anders. Bij een herseninfarct raakt een slagader in de hersenen verstopt of vernauwd, waardoor het hersenweefsel achter die verstopping geen bloed (en dus geen zuurstof) meer krijgt.

Lees hier het volledige artikel.