Het gevecht tegen antibioticaresistentie met glas

Naar schatting heeft antibioticaresistentie het afgelopen jaar wereldwijd geleid tot de dood van meer dan 700.000 patiënten. In 2050 zal dit aantal naar verwachting gestegen zijn naar 10 miljoen1.

Terwijl antibiotica hun effect met alarmerende snelheid verliezen, geeft Minister Schippers hoge prioriteit aan het vinden van alternatieven2. Volgens een recente studie laat bioactief glas, dat van nature antibacterieel is, uitstekende resultaten zien bij de behandeling van botinfecties zonder het gebruik van lokale antibiotica.

Overmatig gebruik van antibiotica heeft in de afgelopen jaren geleid tot een toename van antibioticaresistente bacteriën en dit zorgt voor een ernstige bedreiging van de mondiale gezondheid. Nieuwe antibiotica zijn nog niet in zicht, maar als alternatief heeft bioactief glas bewezen effectief te zijn tegen resistente bacteriën.

Een Internationale studie werd in januari 2017 gepubliceerd waarbij patiënten met een chronische botinfectie, ook wel osteomyelitis genaamd, werden behandeld met bioactief glas. Deze studie werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Finland, Italië, Polen en Azerbeidzjan en van de 116 patiënten herstelden 90 procent volledig.

Chronische osteomyelitis is een ernstige bacteriële ziekte. Het kan overal in het skelet voorkomen en wordt meestal veroorzaakt door trauma en een verminderde biologische functie bijvoorbeeld als gevolg van diabetes. In het ergste geval kan het leiden tot amputatie. De traditionele behandeling van chronische botinfectie vereist minimaal twee operaties en wordt ondersteund door antibiotica zowel oraal als lokaal in het bot.

Zoals aangetoond in de studie van 116 patiënten vermindert bioactief glas effectief het aantal procedures van twee naar één: het verwijderen van geïnfecteerd weefsel en het opvullen van de botholte met het antibacteriële bioactief glas in één operatie. Na verloop van tijd wordt het glas vervangen door bot.

Lees hier het volledige artikel.