Geweld kost gemeenten geld

Lang niet iedereen voelt zich veilig in Nederland. Veiligheid is een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar die verantwoordelijkheid beperkt zich nu vaak tot het bestrijden van criminaliteit. Dat verandert als in 2015 de nieuwe Wmo van kracht gaat. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor preventie, goede hulpverlening en opvang van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld. MOVISIE heeft het ministerie van VWS feedback gegeven op de conceptwettekst.
Saskia Daru van MOVISIE: “In de nieuwe Wmo wordt huiselijk geweld als belemmering gezien om te kunnen participeren. Denk daarbij aan kindermishandeling, ouderenmishandeling, partnergeweld. Ik ben blij dat dit nu expliciet in de Wmo komt. Dat betekent dat elke gemeente zich verantwoordelijk moet voelen voor preventie, goede hulpverlening en opvang van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld.”

Regiovisie

Veiligheid is volgens Saskia Daru een voorwaarde om te kunnen participeren. “Gemeenten hebben de taak om belemmeringen voor de participatie weg te nemen. Dat betekent dat gemeenten veiligheid moeten bevorderen. Gemeenten kunnen met de nieuwe Wmo een link leggen tussen veiligheid en participatie. Dat gebeurt nog niet vaak. De G4 heeft een integrale visie opgesteld over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Andere gemeenten kunnen dit als inspiratie gebruiken in hun regiovisie.”

G4

In de visie van de G4 staat dat bij de aanpak van huiselijk geweld niet altijd kan worden aangesloten bij de principes van de Wmo. Saskia Daru is het daarmee eens. “In principe wordt bij huiselijk geweld eerst onderzocht wat de eigen kracht is, wat de mogelijkheden zijn van het sociaal netwerk en van de inzet van algemene voorzieningen? Pas daarna ga je kijken naar opvang en of begeleiding. Ik vraag me af of dit wel altijd de beste aanpak is. De G4 erkent dat het veiligheidsaspect soms vergt dat deze stappen worden overgeslagen.”

Gemeenten, ga nu al aan de slag en bespaar geld!

Veiligheid en participatie

MOVISIE raadt gemeenten aan om nu al aan de slag te gaan met het combineren van maatregelen ter bevordering van veiligheid en participatie. “We weten uit onderzoek dat kindermishandeling grote gevolgen heeft voor je leven. Het belemmert je participatie. Wie als kind is mishandeld, is als volwassene vaker ziek, heeft minder kans op een baan, heeft minder vaak een goede relatie en dan heb ik het nog eens over de emotionele gevolgen. Geweld kost de samenleving veel geld. Alleen al om die reden is het voor gemeenten interessant om veiligheid op de agenda te zetten,” aldus Daru.

Bron: Movisie