Gewicht, cholesterol, bloedsuiker: kies voor volkoren

Hoe hoger de consumptie van volle granen, hoe groter de cardiovasculaire en metabolische voordelen, en hoe meer je geraffineerde granen vervangt door volle granen, hoe duidelijker het positieve effect. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij senioren.

Volle granen
Tarwe, haver, spelt, maïs, gerst, rijst, bulgur, rogge, boekweit, quinoa… Al deze granen worden in hun geheel gegeten, dat wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de geraffineerde vorm, geen enkel deel – zemelen en kiemen – is uitgehaald. Ze zijn rijk aan vezels en talrijke voedingsstoffen (vitamines, magnesium, ijzer, zink, enz.), maar ook aan eiwitten (vooral voor pseudo-granen: boekweit en quinoa, in het bijzonder)
Eén portie komt overeen met één sneetje volkorenbrood, 60 g zilvervliesrijst, 25 g zilvervliesrijstpasta of 20 g quinoa, en drie tot vijf porties per dag wordt beschouwd als een goede dosis.

Een Amerikaans team (Tufts University) is een onderzoek gestart om de voordelen van deze voedingsmiddelen duidelijker te kunnen aantonen. Zo’n 3000 mensen namen deel aan de 15 jaren durende studie, en bij aanvang waren ze gemiddeld 55 jaar oud. Het was de bedoeling de evolutie van verschillende cruciale parameters van cardiometabolische gezondheid te observeren: gewicht en tailleomtrek, HDL (“goede”) cholesterol, triglyceriden, bloedsuiker en bloeddruk.

Lees hier het volledige artikel.