Gezond bewegen

Luc van Loon legt uit hoe je spiergroei en spierherstel bevordert
In het kader van de Nationale Wetenschapsagenda beantwoorden experts van het Maastricht UMC+ in de rubriek ‘In gesprek met…’ één van de vragen die zijn gesteld aan de wetenschap.

Deze keer bespreekt prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar bewegingswetenschappen, de volgende vraag: Hoe kan spiergroei en -herstel worden bevorderd?

“Eigenlijk is het een wonder dat wij nog steeds rondlopen. In wezen ben je namelijk een compleet ander mens dan twee maanden geleden. Voortdurend is je lichaam bezig om spierweefsel af te breken en weer opnieuw aan te maken. Per dag wordt er zo’n één tot twee procent van al je spieren vervangen door nieuw materiaal. Na ongeveer twee maanden besta je dus uit compleet nieuwe spieren. Dat proces gaat je hele leven lang zo door, maar bij het ouder worden gaat de afbraak soms sneller dan de opbouw.

Oudere mensen krijgen dan ook vaker te kampen met mobiliteitsproblemen. Het is daarom belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor het in stand houden van de spieren. Maar niet alleen bij het ouder worden zou je daar op moeten letten. Als je bijvoorbeeld met een gebroken been wordt opgenomen in het ziekenhuis en plat op bed ligt, verlies je al binnen vijf dagen een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa en spierkracht. Maar ook bij andere ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten kampen patiënten met spierproblematiek. En bij kanker is cachexie (ernstige vermagering) een veelvoorkomend probleem. In Maastricht zoeken we naar methodes om verlies van spiermassa en kracht zoveel mogelijk te minimaliseren en behoud en het bevorderen ervan te optimaliseren.

Lees hier het volledige artikel.