Gordelroos komt veel voor en iedereen kan het krijgen: wat is het en waar moet je op letten?

Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit te maken met gordelroos. Ben je besmet, dan kunnen jeukende blaasjes veel pijn veroorzaken. Wat is het precies en wat is het ziekteverloop? ,,Zodra het eerste blaasje verschijnt is het in de meeste gevallen al te laat om er nog iets tegen te doen.”

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat verantwoordelijk is voor waterpokken, aldus het RIVM. In beide gevallen krijg je te maken met blaasjes op de huid. Heb je als kind waterpokken gehad? Dan bestaat de kans dat je op latere leeftijd gordelroos ontwikkelt. Volgens het RIVM blijft het waterpokkenvirus achter in een zenuwknoop in je lichaam, zonder actief te zijn. En als het later wel weer opleeft, kan het gordelroos veroorzaken.

Op de vraag waarom de één wel last krijgt en de ander niet, bestaan geen eenduidige antwoorden. ,,We weten wel dat naast leeftijd ook een sterk verminderde weerstand door bijvoorbeeld stress, ziekte of medicijngebruik een rol spelen”, zegt voormalig huisarts Ted van Essen. Hij gaf onderwijs in het Julius Centrum van het UMC Utrecht over virale infecties en is voorzitter bij de Nederlandse Influenza Stichting.

Lees hier het volledige artikel.